Geld besparen op je energienota? Dat doe je door energie te vergelijken en over te stappen naar de voor jou voordeligste energie aanbieder? Wie wil dat nou niet! Bekijk de actuele energie aanbiedingen met cadeau of korting voor gas en stroom van verschillende energieleveranciers in onze energievergelijker.
Ook kunt u via Energie Aanbiedingen diverse deals bekijken.>
In verband met sterk wisselende energie prijzen op de energiemarkt kunnen er minder aanbieders zichtbaar zijn dan normaal. Dit komt omdat energieleveranciers hun aanbod tijdelijk hebben teruggetrokken als gevolg van deze fors gestegen gasprijzen.
Energie postcodecheck
Energie vergelijken gebeurt in onze energievergelijker aan de hand van je postcode en huisnummer. Hierdoor wordt een overzicht van de aanbiedingen getoond van de energieleveranciers die op jouw adres stroom en/of gas leveren. Bovendien wordt door het invullen van je postcode en huisnummer gerekend met het juiste energietarief, aangezien deze afhankelijk is van de regionale netbeheerders en de gasregio.
Energie vergelijken
Nadat je je gegevens hebt ingevuld, kun je direct beginnen met de energievergelijking. De goedkoopste aanbieder staat in dat geval direct bovenaan. Verder kun je kiezen uit verschillende opties. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor groene of grijze stroom, een specifieke energieleverancier, een bepaalde contractduur, een dubbele of enkele meter en of je eventueel alleen stroom wenst. Ook kun je aangeven hoeveel stroom en/of gas je verbruikt. Kies zo snel en eenvoudig wat past bij jouw persoonlijke wensen, behoeftes en budget.
Energie bestellen
Je weet welke energieleverancier het beste pakket voor je heeft? Dat is fijn! Je bent nu nog een paar stappen verwijderd van een nieuw energiecontract. Via onze energie prijs-vergelijker kun je direct door naar de website van de energieleverancier. Hier kun je het bestelformulier invullen en de bestelling afronden. Mocht je je bedenken dan is het mogelijk om binnen 14 dagen kosteloos en zonder opgave van reden annuleren.

Tip!
Door jaarlijks de energieprijzen te vergelijken en het overstappen naar een andere voordeligere energieleverancier kun je veel geld besparen! Het is aan te raden om de prijzen van energie tegen het einde van de looptijd van je energiecontract te vergelijken, zodat je van de dan geldende aanbiedingen en/of kortingen voor gas en elektriciteit gebruik kan maken. Als je contract afloopt kan je kosteloos overstappen. Wil je eerder overstappen dan brengt de energieleverancier in de meeste gevallen een opzegvergoeding in rekening.
Je jaarverbruik voor elektriciteit en/of gas kan mede bepalend zijn voor kortingen van energieleveranciers. Het is daarom raadzaam om energieleveranciers te vergelijken op basis van je energieverbruik. Kijk daarom op je laatste energierekening wat je aan energie hebt verbruikt. Gebruik deze gegevens in onze onafhankelijke energievergelijker zodat je een goede vergelijking kan maken.
Alle Energie Aanbiedingen vind je hier. Of ga naar het overzicht van de energie aanbieders in onze energie-vergelijker als je meer informatie over een aanbieder wenst.

Energie vergelijken en overstappen naar de voordeligste energieleverancier van Nederland
- Vaste of variabele energietarieven
Een contract met een vaste looptijd (vast contract) kent een vaste energieprijs gedurende de looptijd van dit contract. Je hebt de zekerheid van een vaste prijs voor gas en/of stroom. Je zult geen tussentijdse prijsverhoging krijgen wanneer de energieprijzen stijgen. Dalen de energieprijzen dan zul je niet profiteren van de prijsverlaging. Het contract kent een vaste looptijd. Wil je tussentijds opzeggen dan is er sprake van contractbreuk en zullen er kosten door de energieleverancier in rekening worden gebracht.
Een flexibel of variabel contract kent variabele tarieven voor stroom en gas. Het tarief beweegt mee met de prijsontwikkelingen van de energiemarkt. De variabele tarieven veranderen twee keer per jaar, op 1 januari en op 1 juli. Een contract met variabele energietarieven heeft een onbepaalde looptijd en is maandelijks kosteloos op te zeggen. Ook kun je het variabele contract altijd omzetten naar een vast contract.
De energieprijs is het deel van het leveringstarief dat door de energieleverancier wordt bepaald. Daarnaast bestaat het leveringstarief uit verschillende heffingen van de overheid waarop de leverancier geen invloed heeft. Deze overheidsheffingen worden één op één doorberekend. Wanneer de overheidsheffingen tussentijds verhoogd worden dan zal de energieleverancier deze gewijzigde tarieven direct doorvoeren in de tarieven van zowel de vaste als variabele energiecontracten.- Wat is grijze en wat is groene stroom?
De manier waarop energie wordt opgewekt bepaalt of er sprake is van groene dan wel grijze stroom. Zo wordt groene stroom verkregen uit duurzame energiebronnen. Denk hierbij aan wind, water, zon en biomassa. Grijze stroom wordt gewonnen uit gas, aardolie, steenkool of kernenergie. Dit zijn niet-duurzame energiebronnen die voor het milieu belastend zijn doordat bij verbranding van deze bronnen schadelijke stoffen vrijkomen.
- Het verschil tussen enkeltarief en dubbelltarief
Bij enkeltarief betaal je altijd, ongeacht het moment van de dag, hetzelfde tarief voor de energie die je verbruikt. Bij dubbeltarief betaal je overdag een hoger tarief dan tijdens de daluren ’s avonds en ’s nachts en in het weekend. Dit dubbeltarief is alleen mogelijk wanneer je elektriciteitsmeter een dubbel telwerk heeft of wanneer je een slimme meter hebt. Enkeltarief kan zowel bij een enkele, dubbele als slimme meter.
- De energierekening
De jaarnota voor gas en stroom bestaat uit de volgende onderdelen: leveringskosten, netbeheerkosten en overheidsheffingen (belasting en toeslagen).
Leveringskosten
De leveringskosten bestaan uit de variabele leveringskosten en vaste leveringskosten. De variabele leveringskosten worden bepaald door de hoeveelheid elektriciteit en gas die je hebt verbruikt en de hoogte van het energietarief wat je hebt afgesloten. De vaste leveringskosten (voorheen vastrecht) is een vast bedrag dat de energieleverancier in rekening brengt en staat los van je gebruik. Het omvat bijvoorbeeld administratiekosten, de kosten voor de huur van de energiemeter en het onderhoud van het energienetwerk. Iedere energieleverancier bepaalt zelf de hoogte van deze vaste leveringskosten.
Netbeheerkosten
Netbeheerkosten worden ook wel transportkosten genoemd. Deze kosten worden door de netbeheerder gemaakt voor het transport van energie. Deze kosten worden door je energieleverancier in rekening gebracht. Je energielevercier verrekent deze kosten vervolgens met de netbeheerder.
Overheidsheffingen
De overheid heft belasting over het verbruik van elektriciteit en gas, de zogenaamde energiebelasting. Maar omdat een deel van het energieverbruik als basisbehoefte wordt gezien, wordt er belastingvermindering toegepast op de energiebelasting. Daarnaast wordt opslag duurzame energie (ODE) in rekening gebracht. De ODE is een belasting die is bedoeld om zuinig energieverbruik te stimuleren. Ook wordt het gebruikt om investeringen in duurzame energie mogelijk te maken.