Tips om te besparen op uw zakelijke energierekening

Tips om te besparen op uw zakelijke energierekening

Energieverbruik kan flink wat kosten met zich meebrengen. Hoe kunt u als thuiswerkende zzp’er die kosten een beetje drukken? En waar moet u op letten als u overweegt een zakelijk energiecontract af te sluiten? 5 tips.

 1. Zakelijk contract? Let op de voorwaarden

De kosten voor een zakelijke energieaansluiting thuis zijn in de meeste gevallen niet op te voeren voor uw bedrijf. Heeft uw werkkamer geen aparte ingang en voorzieningen (zoals een wc), dan geldt die fiscaal niet als werkruimte. Uw maandelijkse energierekening blijft dan voor de volle 100% privékosten. Wel zijn er mogelijkheden met betrekking tot de btw; kijk daarvoor bij tip 5.

 2. Vergelijk geen appels met peren

Energieprijzen vergelijken is lastig. Helemaal als u de prijzen van de zakelijke aanbieding naast die van uw particuliere contract legt. Op het eerste gezicht lijkt de aanbieding stukken voordeliger. Dat komt doordat het om een zakelijke aanbieding gaat, waarbij de prijzen exclusief btw worden vermeld. In een particulier contract zijn de prijzen inclusief btw. Let er dus op dat u geen appels met peren vergelijkt. Toch is het goed mogelijk dat de prijzen van een zakelijke afsluiting lager zijn en dat u op die manier kunt besparen op uw energierekening.

 3. Let op de voorwaarden in een contract

Daar staat tegenover dat de voorwaarden voor ondernemers minder gunstig zijn. Particulieren zonder zakelijke aansluiting kunnen bij overstappen op een andere leverancier een maximale boete krijgen van € 125 per product. Maar dat maximumbedrag geldt niet voor ondernemers. Boetes kunnen oplopen tot honderden euro’s. Daarnaast kan een zakelijk contract stilzwijgend worden verlengd en geldt er geen 14 dagen bedenktijd. Lees de voorwaarden daarom goed.

 4. Sluit een deal met andere ondernemers

Afhankelijk van de producten of diensten die u levert, zijn er kansen om te barteren. Zoek in uw netwerk naar ondernemers in bijvoorbeeld warmtepompen, zonnepanelen, energie-advies, isolatie of hr-ketels. Misschien kunt u een deal sluiten: zij leveren hun producten en diensten met korting in ruil voor uw diensten of producten.

 5. Btw terugvragen

Over uw energiekosten wordt btw geheven. Als u thuis een werkruimte heeft (aparte ingang of niet, dat maakt niet uit) kunt u een deel hiervan u terugvragen bij de fiscus. Heeft uw huis bijvoorbeeld een totale oppervlakte van 100 vierkante meter en beslaat uw werkruimte 10 vierkante meter, dan kunt u 10% van de btw over uw totale energierekening terugvragen bij de Belastingdienst. Voorwaarde is wel dat uw werk niet is vrijgesteld van btw. Hetzelfde geldt voor vervoer, als u een auto in privébezit heeft die u ook zakelijk gebruikt. De btw over benzinekosten (en onderhoudskosten) is terug te vragen naar ratio van het percentage kilometers dat u zakelijk rijdt. Hiervoor moet u wel een kilometeradministratie bijhouden. Heeft u een hybride of elektrische auto met een oplaadpaal voor de deur, dan is een deel van de elektriciteitskosten op te voeren als zakelijke lasten (naar ratio van het zakelijk gebruik). Voor zonnepanelen betaalt u 21% btw over het materiaal en installatiekosten. Dit bedrag is in zijn geheel terug te vragen bij de fiscus, als u ingeschreven bent als zogeheten btw-ondernemer.

Rate this post

Posted in: Financieel

Leave a Comment (0) ↓